mandag 26. november 2012

Logikk


For nokon kan Uganda virke litt vilt, uorganisert, andreledes og rart. Men for meg har alle dei rare, ville tinga blitt meir logisk.

Kommer ein nordmann ned til uganda og ser trafikken for første gang vil han/ho føle ein kombinasjon av frykt, irritasjon og forvirring. Her nede kjører dei tre i ein felts vegar, tutar oftare enn dei bremsar, motorsyklar og mopedar som kjøyrer sikksakk mellom bilane, svære høl i asfalten, masse blinking med lys, alle inn i rundkjøringen samtidig og generelt alt for mange bilar og motorsyklar til at det kan gå bra i lengden. For meg har alt dette blitt meir logisk, kvifor skal du ikkje tute når det kjem ein bil i feil rettning, ein fra sida og to stk som vil krysse vegen.  Kvifor ikkje fylle opp heile vegen når det er plass til fleir. Og i rundkjøringa knuser du bare på så blir det ledig rom for deg.

Why not?

Når det regner her nede blir plutseleg gatene tomme, fotballbanar tømt og alle uteområde stille. For oss i Norge er dette litt rart, men har begynt å skjønner kvifor det er slik. Ikkje alle prioriterer å kjøpe dyre regklede eller paraplyar, ikkje alle har mange klede å velge mellom, så vist noko blir våt har dei ikkje alt for mange valg mulighetar, og kvifor vere våt når ein kan vere tørr.
På skulen mi jobber har dei ein fotballbane som blir bruk til gym, leik og selvfølgelig fotball. Hadde det vert i Norge hadde det aldri vert ein fotballbane på den plassen, for spred rundt på banen er det fem store tre som kunne for oss nordmenn, stått i vegen.  På St. Martin er dette ingen problem, det er nok plass og det går veldig fint å spille fotball eller ha andre aktiviteter der.
Fotballbanen på Saint. Marin

Dette henger kanskje samme med at mangen leve livet sitt dag for dag. Vist dei overlever trafikken i dag er det meget, vist dei har nok pengar for dagen er dei nøgd og morgon dagen tar ein når den kjem. 



Leiker seg med strømmen

Uganda har vist meg at du ikkje trenge perfeksjon for å få det til, ikkje døm før du veit kva du ser/opplever, og i mange tilfeller er det enkle det beste.   

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar